Thursday, May 6, 2010
Kuih Bakar Labu
Masa godek2 blog En Mat Gebu, aku jumpa resepi yg sedap dan senang dibuat..sebenarnya aku dah berkali2 buah kuih bakar labu ni...mmg sedap giler....tak percaya cubalah buat...di sini aku sertakan resepi kuih bakar dan cara-cara membuatnya...selamat mencuba
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
p.s :
En. Mat...saya pinjam resepi dan tempek gambar dari dari blog En Mat ..jgn marah yer...sebenarnya saya berkenan kat piring kuih tu. Cantik ler En Mat...beli kat mana. Skg susah nak jumpa...hehhehehe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment